همه چیز درباره رزماری
رزماری یا اکلیل کوهی جزء گیاهان بوته ای است این گیاه همیشه سبز می باشد و تا ارتفاع یک و نیم متری رشد می کند این بوته دارای شاخه های بسیار می باشد که وقتی تازه رشد می کنند نرم و کرکدار است که به مرور زمان تبدیل به شاخه زخیم وپوست آن نیز به رنگ قهوه ای تغییر رنگ می دهد.
گیاه روزماری دارای برگ های باریک و سبز رنگ می باشد این گیاه جزء گیاهان معطر نیز محسوب می شود.
گلهای این گیاه آبی و به صورت دولپه ای خوشه ای می باشد که در پایین ساقه گیاه رشد می کند میوه این گیاه به صورت فندقی می باشد این گیاه با نام های مختلف دیپری چون رزمارین-اکلیل الجبل-رزماری-گیاه قیصر-گل عسل- ندای البحر و رومارن نیز مشهور است.
رزماری به صورت خودرو و در کنار زادگاهش در سواحل مدیترانه به صورت زیاد رشد می کند در بعضی مناطق اروپا این گیاه را به صورت کشت مزرعه ای پرورش می دهند این گیاه بومی مدیترانه می باشد اما در کشور ایران نیز به صورت کسترده در مزارع اطراف شهر تهران- سمنان-مشهد-اصفهان-کرج کاشت می شود و مشکلی برای رشد نداشته است.
موارد استفاده این گیاه بیشترین استفاده از سرشاخه و برگ این گیاه صورت می گیرد و از آن اسانس همچنین آب مقطر پر ارزشمند با نام آب مقطر مجاری نیز از این گیاه به دست می اید که در صنایع مختلف جهت خشبو کننده استفاده می شود علاوه بر آن از آب مقطر آن نیز برای قطره استریل چشمی نیز استفاده می شود به طور کلی از گیاه رز ماری در صنایع غذایی به عنوان یه ادویه خشبو همچنین در صنایع مختلف چون تهیه ادکلن و خشبو کننده ها در تهیه شامپوها، کرم ها و صابون و لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
خاک مناسب کشت رزماری
رزماری در زمین های خشک و شور رشد خوبی دارد همچنین خاک های آهکی سبک برای رشد این گیاه مفید می باشد
بهترین خاک نیز برای این گیاه خاک لومی شنی با ph 6.5 تا ۷ می باشد این گیاه سرمای زمستان را نمی تواند تحمل کند و در بیشتر موارد کشت شده از بین رفته است
روش تکثیر کاشت و برداشت
برای تکثیر این گیاه از روش های چون قلمه زدن، خوابانیدن شاخه و جدا نمودن شاخه های ریشه دار و از طریق بذر ازدیاد می یابد. اما مناسب ترین روش برای تکثیر رزمارین قلمه است.
برای قلمه زدن این گیاه نیز باید در فصل های پاییز و بهار صورت گیرد تا نتیجه مناسب به دست آید بعد از قلمه زدن ۲ تا ۳ ماه قلمه ها ریشه می زنند و آماده ارسال به مزارع هستند برای آماده کردن زمین جهت کشت رزماری در پاییز زمین را شخم عمیق می زنیم و در بهار پس از شخم مجدد و اضافه نمودن کود حیوانی نشاها را به خاک اضافه می کنیم.
برای بهتر شدن محصول باید در پاییز هر سال به میزان ۱۰ الی۱۵ تن در هکتار کود حیوانی مرغوب به خاک اضافه می شود تا مواد غذایی لازم تامین شود.
برداشت محصول
برای برداشت محصول رزماری باید ۱۸ ماه از کاشت این محصول گذشته باشد و بعد از آن در سال می توان یک یا دو بار درسال عمل برداشت انجام داد.
هنگام برداشت محصول این گیاه در حال گل دادن است بعد از چیدن برگ های رزماری به مرور زمان زود خشک می شوند بر اساس این موضوع آنهایی که محصول خود را برای گرفتن اسانس پرورش می دهند بعد از برداشت سریع آن را به محل تقطیر انتقال می دهند تا اسانس آن به دست آید.
نکته حین برداشت
در حین برداشت محصول این گیاه باید دقت کرد که شاخه های سخت شده را نباید چید چون برای اسانس گیری مناسب نیستند.
ترکیبات تشکیل دهنده زرماری
از نظر ترکیبات رزماری دارای اسانس روغنی فرار است
(در گیاه تازه(در حدود ۵/۱ـ۵/۰ درصد) اسانس اکلیل الجبل شامل :
آلفا ـ پینن سینئول و بورنئول ، کامفن و روزماری است گلها و سرشاخه های گلدار و برگها و اسانس آن هم در طب سنتی کاربرد دارد.
روغن فرارـ تانن ـ مواد تلخ ـ رزین ـ سینئول ـ کامفور- ساپونین ـ فلاونوئیدها، الکالوئید (رزماریسین)، اسید روزمارینیک استرولها، اسیدهای مختلف
خواص گیاه رزماری
۱ـ ضد ضعف عمومی بدن
۲ـ ضد آسم
۳ـ ضد تپش قلب
۴ـ ضد رماتیسم
۵ـ ضد نقرسی
۶ـ ادار آور
۷ـ ضد تشنج
۸ـ ضد صفرا
۹ـ ضد سوء هاضمه
۱۰ـ قاعده آور
۱۱ـ ضد سیاه سرفه
۱۲ـ ضد ترشحات غیر طبیعی رحم
۱۳ـ تقویت کننده اعصاب
۱۴ـ ضد عفونی کننده
۱۵ـ ضد سردردهای یک طرفه
۱۶ـ التیام بخش
۱۷ـ تقویت کننده دستگاه گوارش
مضرات گیاه رزماری
رزماری برای افراد مبتلا به فشار خون بالا همچنین افرادی که به سرد درد های میگرنی دچار هستند منع شده است و نباید استفاده کنند
برای خرید و فروش عمده گیاه رزماری با ما تماس بگیرید. ۰۹۱۲۲۹۰۸۴۴۵-۰۹۱۹۰۲۷۳۷۷۴